U bevindt zich hier: Startpagina > duitsland-nederland > overijssel

overijssel

De Nederlands-Duitse grens bestaat uit twee reeksen. De eerste reeks begint bij Vaals met het nummer 193 en gaat tot aan Overdinkel met het nummer 862. Nummer 1 van die grens ligt in Schengen ( Luxemburg ); was in 1815 onderdeel van de Nederlanden. Hierdoor werd de grens bepaald tussen de Nederlanden en het Koninkrijk Pruisen.

gp 1

 De tweede reeks begint bij Overdinkel met het nummer 1 en gaat helemaal in het noorden tot aan Nieuwe Statenzijl met het nummer 203. Hierdoor werd de grens bepaald tussen de Nederlanden en het Koninkrijk Hannover. Vóór 1815 bestond wat wij nu Duitsland noemen uit allerlei relatief kleine autonome gebieden. Na 1815 zijn het vooral Hannover en Pruisen die die gebieden opgelokt hebben. In 1815 werd daarom enkel de grens bepaald tussen de Nederlanden met deze twee koninkrijken. Dit werd zo op de conferentietafel van de Europese mogendheden bepaald na de val van Napoleon in 1815. De grenspalen tussen de Nederlanden en Pruisen dateren van 1818, die tussen de Nederlanden en Hannover van 1824.

Op 20/09/1866 neemt Pruisen ook de macht over van Hannover. Daarom zijn er in de tweede reeks van de grens regelmatig grensstenen te vinden met aan Duitse kant een H en/of een P ingekapt. Vóór 1815 werden reeds grensstenen geplaatst op deze grens. Dit zijn dikwijls zeer oude en ook zeer mooie grensstenen. Voorbeelden zijn de grensstenen tussen Drenthe met Münster en Bentheim, die reeds vóór 1815 door Hannover zijn opgeslokt. Verschillende van die grensstenen staan er nu nog. Deze stenen werden in 1815 niet vervangen maar opgenomen in de nieuwe nummering. Dikwijls zijn er oude en mooie grensstenen te vinden waar aan geprutst is en waar een nieuw nummer door Hannover en of Nederland is aangebracht.

 
 
 
 
 
 
Bij de laatste controle zijn de ambtenaren van het kadaster geschrokken van het grote aantal beschadigde en verdwenen stenen. Van de grote grensstenen zijn er veertien foetsie. Van de kleine grensstenen worden er 29 gemist. En dan zijn er nog veel stenen beschadigd.
Na een uitgebreide inventarisatie moet er volgend jaar het een en ander gaan gebeuren. Gaten in de grens worden opgevuld met nieuwe stenen en de schades worden hersteld.
Het Duitse kadaster wil de Nederlanders, die vanaf 2010 weer verantwoordelijk zijn, graag een intacte landsgrens aanbieden.
 
 
 
 
 
 . Grenspaal 20 langs de Duitse grens in Twente is de oudste grenssteen van Nederland. Co Bieze - Neerlands grenspalenpionier - meldde hierover: "Grenssteen 20 is inderdaad de oudste aanwezige en bewerkte grenssteen. De wijze van het aanbrengen van de penningen, die voorkomen op het wapen van het graafschap Bentheim duiden vermoedelijk op een datering uit de tweede helft van de 15e eeuw. Er worden nl 19 hele penningen op het wapen afgebeeld. Vanaf rond 1500 is men begonnen met het afbeelden van 17 hele penningen en twee halve penningen." Deze grenssteen verdween plotseling in 2007. Hij leek gestolen maar bleek door de gemeente Bentheim veilig gesteld te zijn. Bouwverkeer zou de zandstenen grenssteen kunnen vernielen en dat was de reden. Op 11 maart 2010 wordt hij teruggeplaatst om 10 uur, zo wist Harry van der Sleen -grenspalenvoorvechter in Twente - ons te melden. Hij komt - om beschadiging te voorkomen - een aantal meters verderop te staan maar wel op de grenslijn.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

overijssel

846-862 1-23 24-47 48-

duitsland-nederland

limburg gelderland overijssel drente groningen

Algemeen